Genetiskt fet labrador

Bland de som har haft en labrador kan många intyga hur svårt det kan vara att hålla den normalviktig. Nu har forskarna upptäckt att överviktiga labradorer ofta har en speciell förändring i en gen som kallas POMC. Förändringen tycks medföra att hundarna inte kan tillverka två signalsubstanser som dämpar hungerkänslorna efter en måltid.

A blind person is led by her golden retriever guide dog during the last training for the dog. The dogs are undergoing various trainings before finally given to the physically disabled people.

En oväntad upptäckt var att genförändringen är extra vanlig hos labradorer som är brukshundar, exempelvis ledarhundar och narkotikahundar. Forskarna tror att detta beror på att mat används som belöning under träningen. Detta enligt en studie som har publicerats i Cell metabolism.

En av författarna till studien – Josefin Söder vid Sveriges Lantbruksuniversitet – menar att labradorer som har den avvikande genen är extra hungriga och kanske just därför svarar särskilt bra på träningen. Det ökar i sin tur sannolikheten för att de blir utvalda till att bli brukshundar.

Källa: fof.se, 2016-05-02