Fyrverkerier och smällare – nyårsplåga för många

Vi närmar oss årets slut och många hund-ägare bävar för nyåret. Hundarna själva är lyckligt ovetande om att det snart är dags för det smällande och tjutande som orsakar så mycket lidande bland djur och faktiskt även människor. Som hundägare har du ett stort ansvar att se till att nyår inte blir en skräckupplevelse för din hund. 

Ett mycket stort antal hundar känner obehag inför höga och plötsliga ljud som skott, fyrverkerier och smällare. Obehaget kan ta sig olika form och variera allt från lättare olust till full panik. De första tecknen kan vara att hunden flåsar, gnyr, darrar eller är allmänt rastlös. Symptomen kan stegras snabbt och även lindriga tecknen ska tas på allvar. Det är inte hundarnas fel om de är rädda, men det är vårt ansvar att se till att de har det bra. Det allra bästa är förstås om vi kan ordna så att hundarna befinner sig på ett ställe där de inte behöver märka fyrverkerierna. En del åker ut i skogen med husvagn, andra tar med sig hunden i bilen och ser till att hålla sig utanför bebyggelsen under de timmar då smällarna ljuder som värst. Kanske kan man hälsa på eller låta hunden bo hos någon som bor utanför tätbebyggelsen under de aktuella dagarna. Det finns även hotell som erbjuder fyrverkerisäkra övernattningar, så sker till exempel på flera hotell runt Arlanda flygplats där det av säkerhetsskäl är förbjudet med fyrverkerier.

Bygg en dämpad koja

För de som väljer att stanna hemma finns det flera åtgärder för att hjälpa djuren. Låt tv:n eller musikanläggningen vara på, för att i görligaste mån dölja smällande och tjutande pjäser. Bomull eller fetvadd i öronen kan dämpa ljuden. Dra för persienner/gardiner och ha lamporna tända så att fyrverkeriblixtarna inte blir så påtagliga. Finns källare på huset kan det vara ett bra ställe att fira in det nya året. Ett kreativt tips är att bygga en koja av ett bord som placeras i husets lugnaste del och hänga tunga filtar över det. I god tid innan nyår tränas hunden att vara i kojan och förknippa den med positiva händelser, att man har roligt eller äter gott. När nyårsfyrverkerierna börjar kan kojan bli den trygga plats som hunden så väl behöver.

Prata med grannarna

Prata med dina grannar och förklara att du skulle uppskatta om de avstår från fyrverkerier eller åtminstone skjuter upp dem under en begränsad tid och håller avstånd från dina fönster. Om grannen saknar empati för djur så påpeka gärna att fyrverkerier släpper ifrån sig potenta miljögifter som hexaklorbensen, bly, kvicksilver och kadmium, något som grannarna knappast vill ha i sin trädgård eller närmiljö. Om du tror att din hund kommer att må riktigt dåligt av fyrverkerierna kan du få hjälp av din veterinär. De värst drabbade hundarna kan medicineras för att sova sig igenom nyår. Det finns även mildare preparat och syntetiska feromonprodukter som kan öka djurets toleransnivå så att de reagerar mildare på fyrverkerier och smällare.

 

 

 

 

 

 

 

shutterstock_204773173

Håll hunden kopplad

Det är viktigt att du accepterar att din hund är skotträdd och inte försöker provocera den att klara nyårssmällarna. Om du har ambitionen att träna din hund att klara skott och andra höga ljud så ska det ske under den resterande delen av året. (Det finns t ex CD-skivor med fyrverkeriljud som kan användas för att vänja hunden vid ljuden.) När det väl är nyår måste du acceptera läget och göra vad du kan för att hjälpa din hund. Tänk på att det inte bara är vid själva nyårsnatten som fyrverkerierna hörs. I vissa områden smälls det flera dagar före och efter nyårsafton. Ha ALLTID hunden kopplad utomhus under denna tid, så att den inte kommer bort från dig om den blir skrämd. Ett stort antal hundar anmäls varje år som försvunna under nyårshelgen då de flytt från fyrverkerier eller kommit bort från sin ägare i tumultet.

Oberörda hundar 

Har du en hund som är oberörd av fyrverkerierna så ska du vara tacksam för det. Var dock noga med att observera hunden så att den verkligen är så lugn som du tror. Även om den inte är rejält uppskrämd så kan den ändå visa tecken på obehag. Besvären kan tillta och en lätt ljudkänslighet kan utvecklas till rädsla. Särskilt viktigt är det att vara försiktig med unga hundar. Även om de inte har visat tecken på ljudrädsla tidigare, så kan det mycket väl utvecklas om de utsätts för en stressande nyårsnatt. 

Tänk på att:

  • Planera i god tid inför nyår. Vare sig ni reser bort  eller är hemma så bör du ha klart för dig hur du ska ta hand om din hund på bästa sätt.
  • Kontrollera att hunden inte har öroninflammation eller andra öronproblem, då det kan orsaka svår smärta vid höga ljud.
  • Jaga inte upp dig själv när smällandet startar, försök att vara lugn och förmedla trygghet. 
  • Ömka inte. Om hunden upplever att du beter dig underligt kan det förstärka rädslan.
  • Se till att hunden är ordentligt rastad under dagen och planera dagens sista kiss så att du kan undvika att gå ut medan det värsta smällandet pågår. Måste hunden ändå gå ut, så gör det under mycket korta stunder.
  • Sysselsätt hunden med roliga uppgifter, lek, leta godis eller ge något gott att tugga på.
  • Om du ska fira nyår med en ljudkänslig hund, håll dig nykter och ta hand om din hund.
  • Lämna inte hunden ensam hemma.
  • Om din hund blir rejält uppskrämd bör du ta extra hänsyn under följande dagar. Se till att hålla den i en lugn miljö där den inte utsätts för plötsliga ljud eller andra oväntade upplevelser. Rasta hunden på platser och tider då risken för smällande är lägst. Mår hunden riktigt dåligt så uppsök veterinär. Det finns även hundpsykologer som erbjuder efterchocksbehandling.

 

Text: Anna Persson  Foto: Shutterstock