Vem blir Årets Hjälte 2012?


Vem blir Årets Hjälte 2012?
(24 september, 2012 10:05)
Det finns personer som agerar långt utöver det vanliga för att hjälpa övergivna, plågade eller otursdrabbade djur. Känner du någon sådan eldsjäl? Passa på att nominera honom eller henne till Djurens Hjälte 2012 före 26 oktober.

Personer som arbetar för djur som far illa gör det ofta i det tysta och med knappa medel. Av den anledningen har Agria Djurförsäkring instiftat priset Djurens Hjälte. Priset syftar till att lyfta fram eldsjälar som gör sitt yttersta för våra tamdjur. Hjälten får dessutom ett stipendium på 25 000 kronor så att han eller hon ska kunna fortsätta sitt viktiga arbete.

Vilket djurslag personen som premieras är besjälad av saknar betydelse, men priset inriktar sig mot tamdjur. Chansen att bli utsedd ökar om man kan peka på ett specifikt projekt eller har oberoende referenser.

– Den som får priset ska ha gjort något riktigt speciellt utöver sitt vanliga arbete. Vi söker personer som med kraft och engagemang gjort stor skillnad för djuren, och kan inspirera andra att göra detsamma, säger Cecilia Winter, Agria Djurförsäkring.

Priset kan till exempel gå till en person som arbetar ideellt med ett att djur ska få det bättre, en eldsjäl som driver ett hundstall eller en lantbrukare eller veterinär som, utöver sitt arbete, arbetar för att skapa trygghet för djuren.

Tidigare vinnare av Djurens Hjälte har varit engagerade i allt från uppbyggnad och drift av hund- och kattstall, hjälpt vanvårdade hästar och moderlösa föl. Senast gick priset till Jonna Fallhagen-Gohil (se bild) som byggt upp ett nätverk, VOOV, för våldsutsattas djur så att även djuret kan få skyddat boende när de inte kan följa med sin ägare.

– Stipendiet är tänkt att underlätta det viktiga arbetet, men framför allt vill vi rikta strålkastaren mot personer som med kraft och empati kämpar för djurens sak, avslutar Cecilia.

Nominerar kandidater gör du på agria.se

Regler för Djurens Hjälte
Priset som uppgår till 25 000 kronor ska delas ut till en eller flera som:
• Med personligt engagemang och vid sidan av sin ordinarie yrkesverksamhet har genomfört insatser för att skapa trygghet för djur och människor.
• Tjänar som förebild för andra som vill förbättra djurhälsan och förbättra samvaron mellan djur och människor.

Djurens Hjältar genom åren:
2010 - Mia Winge, Irene Ljunggren, för deras engagemang för marsvin som far illa.
2009 - Maria Berntsson; för den svåra uppgiften att ge hemlösa katter ett bättre liv.
2008 - Ingen hjälte utsågs.
2007 - Kerstin Malm; som arbetar strategiskt och direkt för bl a katter.
2006 - Henrik Hult hjälper moderlösa föl.
2005 - Willy Heyman; en eldsjäl bakom Stockholms Hund- och kattstall.
2004 - Marina Reuterswärd arbetar för att hundarna ska få det bättre.
2003 - Inga-Lill Bjurman; arbetar för vanvårdade hästar.
Information från Agria Djurförsäkring
En webbprodukt av zebramedia.se