När klorna ramlar av


När klorna ramlar av
(28 februari, 2012 10:52)
Klolossning, eller symmetrisk lupoid onychodystrofi (SLO), är en kronisk klosjukdom som innebär att i övrigt friska hundar plötsligt tappar flera eller alla klor. Ny svensk-norsk forskning visar att ärftliga riskfaktorer bakom sjukdomen finns. Forskningen stöds bland annat av Agria Djurförsäkrings och SKK:s Forskningsfond för sällskapsdjur.

Att hunden bryter en klo har de flesta hundägare någon gång varit med om. Oftast beror det på ett trauma, till exempel att hunden har fastnat med klon när den sprungit i skogen. När dock flera eller samtliga klor på kort tid lossnar spontant hos en i övrigt frisk hund är det vanligen fråga om en sjukdom – symmetrisk lupoid onychodystrofi (SLO)*. I vardagslag kallas sjukdomen klokapselavlossning eller kort och gott klolossning.

För både hund och hundägare är det en dramatisk sjukdom. Akutfasen när klorna lossar och pulporna är blottade innebär smärta och obehag. Flera veterinärbesök är vanligen nödvändiga, och hunden behöver både smärtlindring och medicinering mot sin sjukdom.

Texten ovan är ett utdrag ur en artikel är skriven av Eliza Kajanus för Agria Djurförsäkringar

Läs hela artikeln på agria.se

En webbprodukt av zebramedia.se