Fyra nya raser till Sverige 2010


Fyra nya raser till Sverige 2010
(21 januari, 2011 15:45)
Under 2010 registrerades fyra nya hundraser; grand griffon vendéen och bluetick coonhound som presenterades i ett pressmeddelande i maj förra året (se mynewsdesk.se eller skk.se) samt den tjeckiska vallhunden chodský pes och den franska jakthundsrasen petit bleu de gascogne.

Chodský pes är en hundras med ursprung i området Chodsko i Tjeckien, nära den tyska gränsen. Rasen anses ha gamla anor men återskapades som registrerad ras först på 80-talet. Den påminner närmast om en småvuxen långhårig schäfer med mankhöjd kring 50 cm och sägs kunna fungera utmärkt som vakt- och sällskapshund. Ägare av rasen chodský pes finns i Falun.

Petit bleu de gascogne är en något mindre variant av grand bleu de gascogne och ska i alla avseende förutom storlek likna denna. Trots att den kallas liten (petit) är det en medelstor hundras med mankhöjd strax över 50 cm. Det är en utpräglad jakthund som anses vara en utmärkt harhund. De hundar som importerats till Sverige finns i Västerås och Axvall.

Grand griffon vendéen kommer från nordvästra Frankrike och kan kanske hjälpa jägarna att hålla den växande vildsvinsstammen i schack. Två hundar har importerats och de nya ägarna är bosatta i Skärplinge respektive Tierp.

Bluetick coonhound kommer från USA och används främst för tvättbjörnsjakt men även för jakt på till exempel björn och puma. Hundarna finns på Korpklons kennel i Gränna.

Totalt har Svenska Kennelklubben registrerat 329 raser och rasvarianter. Under 2010 registrerades sammanlagt 57 900 nya hundar i Svenska Kennelklubbens stambok.
Pressmeddelande från Svenska KennelklubbenNya raser i Sverige. Från vänster petit bleu de gascogne, chodský pes, grand griffon vendéen och bluetick coonhound.
Foto: Åsa Lindholm

En webbprodukt av zebramedia.se