Collierasernas rasmästerskap

(22 oktober, 2012 11:11)
Första helgen i juli arrangerades det 20:e Collie-SM på Ystad Brukshundsklubb. En alldeles förträfflig plats för en hel helgs tävlande med närheten till både boende som till hav och övrig natur.
Fredagen startades med invigning av tävlingarna och förarna till appellklass spår och sök genomförde sin lottning. Ordningen på de olika momenten var vända och alla fick därför starta med lydnad, platsliggning och budföring och därefter avsluta med spår eller sök.

Årets Appellmästare blev Gemdales Yolly Yulia, Lena Mjöberg, 242,5 p uppflyttad vilket även 2:an blev, Seamist Ice Fighter, Per Lindblad.
Efter appelltävlingen anordnades för första gången en officiell rallytävling vilket bidrog till 140 stycken anmälningar varav 20 stycken collies som höll sig mycket väl framme i prislistorna. Glädjande var att rasen också fick sin första Rallylydnadsmästare i Monica Johansson och Gemdales Noble Nancy som i och med detta resultat också kvalificerade sig till Rally-SM i september.
När klockan började närma sig 23:00 drog en stilla dimma in från havet och första tävlingsdagen var till ända.

Till lördagens brukstävling kom 13 stycken collies till start. Specialen gick på Kabusa skjutfält och på Fredriksberg i både klippt och meterhögt gräs. Inga av dessa marker kan räknas som enkla, speciellt för hundar som inte är vana vid både blåst, fält och sandiga marker. Men till arrangörernas stora glädje kom de flesta ekipagen runt sina spår. Söket hjälpte Ystad BK oss att arrangera men många av hundarna bröt efter söket. När det var dags för lydnaden så öppnade himlen sig och regnet bara öste ner. Efter lunch var det endast uppletande kvar som elitekipaget Britt Franzén med Korad SE UCH Gemdales Terrific Titus tyvärr nollade, vilket medförde 477,0 p och ett förlorat cert. Ingen dålig start i debuten för detta ekipage som vi kommer att få ser mycket mer av framöver. SM-Vinnare i Bruks blev istället fjolårets vinnare Erica Svensson med LP1 LP2 Korad Seamist Sheriff Star på 484,25p.

Samtidigt som de brukstävlande var ute på specialen startade årets agilitymästerskap. Tävlingen var inofficiell för att endast vara öppen för lång- och korthårig collie då en officiell tävling öppen för alla raser skulle bli ett för stort arrangemang på dessa SM-tävlingar.
Agilityklassen hade 9 anmälda och hoppklassen hade 8 ekipage. Det anordnades också en seniorklass för gamlingarna och där kom 3 stycken till start.
SM-Vinnare i Agility blev även här fjolårets vinnare Jennifer Schiller med KORAD Springmist´s Walkabout.
Lördagskvällen inleddes med kort medlemsmöte för att sedan övergå till SM-bankett. Där intog c:a 75 personer en härlig buffé som arrangörerna själv hade tillagat. Detta avnjöts i den röda träladan på Ystad BK. Under kvällen delades ett förtjänsttecken i guld ut till Ingela Pettersson samt att klubben gratulerade Monica Johansson som blivit rasens första Rallymästare. För att fira Collie-SMs 20-års jubileum hade Maria Godolakis specialdesignat tårtorna till kaffet.
Efter regn kommer solsken – och så var det också på söndagen. Vi vaknade till strålande solsken och det var dags för SM sista dag med både lydnadstävling och utställning.

Lydnadsrekord
När anmälningstiden hade gått ut kunde vi glädjande konstatera att av totalt 55 ekipage var 46 stycken collies. Detta torde vara rekord för Collie-SM!
Alla tävlande samlades klockan 08:00 för att genomföra platsliggningarna i alla klasser samt sitt i grupp för trean och eliten. Detta för att de som även hade anmält sig till utställningen skulle vara med på detta gemensamma moment. Alla tävlande fick information om att själv byta nummer med sina medtävlande om starten skulle krocka med utställningen. Detta sköttes perfekt och ett ekipage fanns hela tiden inne i respektive ring. Många fina resultat blev det under dagen och årets Rasmästare i lydnadsklass I-III kom alla från lydnadsklass 2 och Rasmästare i lydnad blev Caroline Kax på 186 p.

Den enda startande collien i elitklass, Kristina Javue med NORD UCH Korad Gemdales Tremendous Tintomara lyckades inte få ihop till ett 2:a pris, vilket krävs för att bli SM-Vinnare i lydnad. Detta ekipage debuterade dock i elitlydnaden så vi lär få se mer av dem i framtiden.

SM-Vinnare Utställning, kort- & långhårig collie
Årets Rasspecial för kort- och långhårig collie hade i år domare från rasens hemland, dvs. Storbritannien.
Mrs Marilyn Clark (kennel Astrelita) dömde korthåren med ett 30-tal hundar i de olika klasserna. Hon var helt lyrisk över de svenska korthåren och hennes SM-Vinnare korthår var den 10-åriga BIS-veteranen SE V-11 LPI Oneway’s Miss Secret Agent, ägare Jeanette Sävlund.

Direkt efter korthåren fortsatte Mrs Lynn Maxwell (kennel Aintshe) med långhåren och hon hade ett 40-tal hundar att bedöma. Även hon ansåg att hundarna var i utmärkt kondition och rörde sig mycket väl. Hennes BIR och BIM var båda bleu merle och båda hade fantastisk färg. SM-Vinnare långhår blev hanen Korad FI UCH SE UCH Danfrebek Design Deluxe, ägare Margaretha Carlsson, som även blev BIS-1.

Sist på dagen gick de inofficiella BIS-finalerna. Efter en lång sista dag som slutade först vid 16-tiden var hela Collie-SM slut och arrangörerna kunde pusta ut efter ett väl genomfört Rasmästerskap. Tack alla ni som ställde upp under tre härliga dagar i Ystad.
Ett särskilt tack till Börje Sassersson som outtröttligt snodde runt på klubben från tidig morgon till sen kväll. Du är guld värd Börje!

Nästa år kommer Collie-SM att hållas den 5-7 juli på Laholms BK. Det ser vi fram emot!
Södra lokalområdet av Svenska Colliklubben

En webbprodukt av zebramedia.se